top of page

Achter de pen: Mijn eerste opdracht

Nienke Kruijt

'Yay, Synonien. is nu een echt bedrijf! Ingeschreven bij de KVK, BTW-nummer op zak, let's go!' Zo ging ik aan de slag met mijn eerste opdracht. Wanneer je voor het eerst voor jezelf een klus oppakt, dan moet je veel keuzes maken. Jij bent namelijk het bedrijf. Wanneer je voor een ander bedrijf of schrijfbureau werkt is er een stijl en zijn er formats waar je mee te maken hebt. Nu ik als girlboss aan de slag ging, moest ik zelf mijn schrijfstijl en werkwijze bepalen. Lees hieronder hoe dat mij is vergaan en welke keuzes ik moest maken.

Keuze 1: Communicatiestijl

Ten eerste heb je te maken met de communicatie met je klant. Als schrijver is al je communicatie je visitekaartje. Elk woord dat je schrijft of publiceert kan goede of slechte reclame zijn voor je bedrijf. Voor mij staan de waarden eerlijkheid en directheid centraal. Geen poespas, gewoon normaal doen. Waar ik tegenaan liep was de angst om te formeel te zijn of juist te amicaal. Ik kan hele chique woorden gebruiken in platte zinnen. Zo praat ik ook in het dagelijks leven. Alleen is spreektaal en schrijftaal iets anders. Internettaal is nog weer een andere tak van schrijfsport. Ik probeer dus vooral in de communicatie af te gaan op de stijl en de wens van de klant. Formeel inzetten en eventueel wat amicaler reageren wanneer zij dit ook doen.

Keuze 2: Schrijfstijl

Als je goed communiceert met je (potentiële) klant, dan komt hier mogelijk een klus uit voort en kan je echt gaan schrijven. Ik vraag aan de klant vaak een aantal dingen omtrent de schrijfstijl: Voor wie schrijf ik? Namens wie schrijf ik? Ik spreek mijn klanten persoonlijk doorgaans aan met 'je', omdat ik niet zo formeel ben, maar ik blijf wel netjes. De klant heeft misschien een zakelijkere doelgroep voor zijn tekst of website, dan kies ik altijd voor u. Daarnaast vraag ik of er vanuit een 'ik' of een 'wij' wordt gecommuniceerd. Als ik schrijf voor een individu dan kies ik meestal voor 'ik', maar sommige ZZP'ers presenteren hun bedrijf graag als een groep. Het kan ook zijn dat de klant persoonlijke voornaamwoorden wil vermijden, dan krijg je een plattere en meer zakelijke tekst.

Keuze 3: Omgaan met feedback

Feedback. Voor veel mensen is het erg spannend om feedback te krijgen. Ik ben tijdens het schrijven soms gespannen omtrent de reactie van de klant, maar ik merk dat ik juist graag hoor wat er aangepast moet worden. Zo past het eindproduct beter bij de klant en leer ik ook weer nieuwe dingen. Winnen! Heb ik bijvoorbeeld voor de aanspreekvorm 'u' gekozen, maar wil de klant toch 'je' gebruiken, geen probleem! Moet er meer of minder humor in de tekst? Komt voor elkaar! Uiteindelijk schrijf ik voor jou, de klant, en niet voor mezelf.

Keuze 4: Afronden

Na één of meer revisies van de teksten is het verhaaltje uit. Dan kan ik de factuur opsturen. Ik probeer vaak nog om een review te vragen. Zo kan ik klanten namens henzelf informeren hoe het is om met mij samen te werken. Samenwerken? Ja. Uiteindelijk is ook schrijven als ZZP'er een proces waarin je moet samenwerken. De klant heeft een wens, ik voer deze uit en pas mijn teksten aan op het verhaal van de klant. Het verwoorden van verhalen is een prachtig avontuur. Mag ik jouw verhaal ook verwoorden? Laten we dan samenwerken! Stuur me een mailtje en ik reageer binnen 5 werkdagen.

Comments


Over Nienke

Als christelijke boekvertaler en tekstschrijver ben ik gepassioneerd over geschreven woorden. Op deze blog vind je verhalen over mijn werkervaring, tips voor het schrijven van (web)teksten en redactionele bijdragen.

Synonien

MAIL

TEL

BTW

KVK

LOC

info@synonien.nl

+31 6 34 15 64 12

NL001458933B81

77292642

Gouda

  • Instagram
  • alt.text.label.Instagram

©2024 Nienke Kruijt, Synonien.

bottom of page